Lanzarote Music Factory

Lanzarote, Spain

2017

Type: Cultural, Adaptive Reuse

Project Text

The concept for The Lanzarote Music Factory intervention is to levitate above the existing artifact.  This involves constructing a new, structural roof from which to suspend new spaces dedicated to recording, rehearsing and performing.  This strategy can be described by these four operations: 

 

01_Span and Levitate

The existing roof is removed and replaced with a timber truss system.  This timber truss structure allows for a completely open span and will be oversized to support all new spaces.  The new spaces for the Music Factory will be suspended from the trusses, allowing the rehearsal and recording studios to levitate above a flexible performance space occurring on the existing slab. 

 

02_Portals to the sun

Replacing the existing roof allows for the strategy of opening to the sky for natural light.  The suspended studios will have a portal in the top and this portal will kiss skylights in the roof that allow for light to infiltrate the studios.  The the depth of the new truss system will allow for clerestories to bring natural light into the performance spaces. 

 

03_Floating datums

The existing space will be refinished and painted blue up to the top of the existing masonry retaining walls.  The spatial concept is to float.  The levitating studios will work to “float” on a blue spatial datum as if the existing building was filled with water.  The rehearsal studios will then float above this blue space and connect to the third datum which is the new roof.  The suspended studios become links, or portals to the sky.     

 

04_Hacking the water tank

This project involves adapting a hydrological infrastructure for creative endeavors.  This logic is continued at the scale of the room and material. The module for this intervention is the water tank.  Water tanks, especially when constructed from wood, are beautiful objects and have amazing acoustics when empty.  The strategy is to collect a series of old water tanks and rework them to make them the suspended rehearsal / recording studios and offices.  

 

The design adapts an existing industrial artifact by layering a new spatial system on top.  This allows the ground floor, currently a slab on grade, to become an extremely flexible space dedicated to performance.  The project addresses reuse in a provocative way.  It reuses the existing building and it reuses the form and materiality of water tanks.  The space hints at something familiar but moves into something unknown.    During musical performances, visitors will transcend to new spatial dimensions.  

Credits

Design:

Seth McDowell

Images: 

©mcdowellespinosa architects

Lanzarote Music Factory
Lanzarote Music Factory
Lanzarote Music Factory
Lanzarote Music Factory
Lanzarote Music Factory
Lanzarote Music Factory
Lanzarote Music Factory
Lanzarote Music Factory
Lanzarote Music Factory
1/2