Turnstile Folly
Turnstile Folly

View from above

press to zoom
Turnstile Folly
Turnstile Folly

Elevation View

press to zoom
Turnstile Folly
Turnstile Folly

Inside the Folly

press to zoom
Turnstile Folly
Turnstile Folly

Model View

press to zoom
Model Detail
Model Detail

**Jury Citation** /// Socrates Sculpture Park, Queens, NY /// 2015 /// Type: Temporary Installation /// Size: 324sf

press to zoom
Turnstile Folly
Turnstile Folly

Model View

press to zoom
Turnstile Folly
Turnstile Folly

Top View

press to zoom
Turnstile Folly
Turnstile Folly

Elevation

press to zoom
Turnstile Folly
Turnstile Folly

Structural Diagrams

press to zoom
Turnstile Folly
Turnstile Folly

Section Detail

press to zoom
Turnstile Folly
Turnstile Folly

Detail

press to zoom
1/1

Socrates Sculpture Park Folly

**Jury Citation**

Socrates Sculpture Park, Queens, NY

2015 

Type: Temporary Installation 

Size: 324sf

Project Text

TurnStile Folly is a folly you must touch, poke, pop and push.  It is a folly of motion.  It is a spatial turnstile of rotating, soft arms. TurnStile occupies space with material.  An eighteen by eighteen by nine-foot volume is filled with a grid of spinning bubble-wapped arms.  These arms trace the movement of a human body as it navigates the dense forest of translucent trees. Once you break the threshold of this folly you enter a blurred terrain where you must continuously swim through the pillow-scape. After a few steps inside, swimming is more like wading as a visual void is cut through the material field creating a compressed room that extends from one’s chest to the top of their head. An onlooker, viewing the folly from the outside would see only a floating torso within the space of the TurnStile. 

TurnStile deploys bubble-wrap as a primary building material.  Taking advantage of this soft, light material from the packaging industry, the project extracts a material from the waste stream and redefines it with a new material and spatial logic.  

Credits

Design:

Seth McDowell, Benjamin Gregory

Photography and Images:

©mcdowellespinosa architects